De meest bijzondere superheldenfilm – Black Panther

Superheldenfilms, vooral die van Marvel en Disney, hebben niet veel komedie nodig om goed te leven.

Maar voor producenten van het grote geld is de inzet nooit te serieus, en de aantrekkingskracht van de kassa is nooit te groot.

Als een superheldenfilm echter zo vol grappen zit dat hij niet de minste ernst neemt, dan verdient hij het ook niet serieus genomen te worden.

In een decennium van drie fasen in de MCU, in een uitgestrekte reeks van maximaal 18 films, sinds de kaskraker Captain America 2, hebben we geen andere gezien die voor zichzelf spreekt. Het verhaal op zich, niet het nee- onzin Marvel-superheldenfilms die de rest van de grotere dingen in de serie dienen.

Totdat “Black Panther” uitkwam.

Black Panther was niet alleen de eerste superheldenfilm met een zwarte man als hoofdpersoon, maar ook de eerste die traditionele westerse waarden op een laag pitje zette.

Ten slotte haasten de hoofdrolspelers zich niet langer om als “wereldpolitie” te dienen, maar gaan ze serieus om met de meer regionale problemen die consistent zijn met hun identiteit.

Voor het eerst sinds de teleurstellende ‘Avengers 2’ heeft een persoonlijke superheldenfilm een ​​nieuwe look: geloofwaardige schurken, onconventionele exoten en geen CG-speciale effecten die rondvliegen.

Met behoud van de kenmerkende heldere kleuren van Marvel, is het bijna volledig gedumpt en gaat het verder dan het genrebepalende personage dat Marvel zelf pionierde.

Natuurlijk, als een hoofdbestanddeel van het superheldenfilmgenre, zijn veel vechtscènes de norm. Maar in Black Panther zijn de meeste actiescènes een natuurlijk verlengstuk van de karakterboog, en ze zijn een onmisbare boost en weerspiegeling van het verhaalproces.

De casinoscène in Busan, Zuid-Korea, is bijna een replica geworden van de 007-film. Met de nauwgezette aandacht voor detail van regisseur Ryan Coogler is Wakanda een van de meest kleurrijke en gestructureerde werelden geworden die in het Marvel-universum zijn verweven.

Onder de lens van fotograaf Rachel Morrison zijn de kostuums van Ruth Carter buitengewoon levendig, zelfs voelbaar.

Wat ‘Black Panther’ interessanter maakt in vergelijking met deze duidelijke veranderingen en verbeteringen, is dat via politieke onderwerpen voor het eerst andere praktische betekenissen dan het maken van dromen worden geïntroduceerd in de MCU.

Het hele verhaal begint op een zeer interessant tijd- en ruimteknooppunt: Oakland, Californië in 1992 – de beruchte rellen in Los Angeles brak in hetzelfde jaar uit in Californië, en 17 jaar later werd Oakland ook betrokken bij de rellen.

De in Oakland geboren Ryan Coogler’s debuut uit 2013, “Fruitville Station”, dat een afspiegeling is van het evenement, schittert ook in Californië geboren Michael B. Jordan.

Een dergelijke achtergrond geeft “Black Panther” een uniek verhalend perspectief vol kenmerken van de zwarte klasse: het streven naar vrijheid en gelijkheid, de wens om de klassenbeperkingen te doorbreken – de prachtige zonsondergang van Wakanda is Killmonger’s tragedie geworden. Een subtiele voetnoot van het lot.

Als leider van de nieuwe generatie zwarte regisseurs is Ryan Coogler de perfecte regisseur, en we kunnen duidelijk zien dat hij, door het script dat hij medeschreef, in zo’n favoriete superheldenfilm van fans, met succes zijn eigen persoonlijke stempel achterliet.

Black Panther/T’Challa van Chadwick Boseman is typisch Ryan Coogler: een jonge zwarte man gaat om met de schaduwen van zijn eigen leven, terwijl een man actief van hem eist.Zoek je plek in de wereld in een sociale omgeving.

Net als Michael B. Jordan in Creed, probeert en hoopt Black Panther de grote spirituele erfenis van zijn overleden vader voort te zetten.

Onder de zeldzame decentralisatie van Marvel is het casten van zwarte mensen misschien een politiek correcte keuze, maar de boodschap van Ryan Coogler is universeel – die de laatste jaren geleidelijk populairder is geworden. Hollywood, zelfs mensen voelen zich fris.

En een van de helden om dit effect te bereiken, is de keuze van vele zeer functionele acteurs. Naast de geruststellingen van Angela Bassett en Forest Whitaker, hebben meerdere opkomende zwarte acteurs ook geloofwaardige en consistente uitvoeringen, een sterke chemie en een blijvende impact op het plot zelf.

Het filmische universum van Ryan Coogler wordt ook niet gedomineerd door mannen, en in elk van zijn films zijn er mollige vrouwelijke figuren die een belangrijke invloed hebben op de mannelijke hoofdrolspeler: in Fruitville Station is het Octa Via Spencer;

In ‘Creed’ is het Tessa Thompson; in ‘Black Panther’ zijn het Lupita Nyong’o, Letitia Wright en Dana Gurira.

Deze sterke vrouwelijke personages in Black Panther zijn allemaal betrokken bij actiescènes en hebben een adequate karakterkarakterisering, vooral de boog van Dana Gurira, die het belangrijkste ideologische conflict in de microscopische wereld van “Black Panther” weerspiegelt.

De schurk gespeeld door Michael B. Jordan is bijna een van de meest succesvolle personages in het hele Marvel-universum. Onder begeleiding van uitstekende uitvoeringen en verhalen kunnen we zijn boog duidelijk zien als een schurk.

De botsing van lokaal protectionisme en de geest van vrijheid maakt Killmonger en Black Panther twee kanten van dezelfde medaille: deze gepolariseerde ideologische confrontatie, en de inherente tragische aard ervan, is vooral duidelijk aan het einde van de film.

“Black Panther” is pas zijn derde film met Ryan Coogler, die ook op het hoogtepunt van zijn creatieve carrière is, maar de samenwerking tussen de twee is duidelijk erg volwassen en heeft een dieper potentieel om aangeboord te worden.

Voor toekomstige Marvel-superheldenfilms biedt “Black Panther” één mogelijke richting voor succes, en die moet niet worden geïntimideerd door het creatieve enthousiasme van die creatieve regisseurs. Dit betekent natuurlijk niet dat toekomstige Marvel-superheldenfilms zoveel geluk zullen hebben.

“Black Panther” zit vol verrassingen in zijn creatie, maar het is nog steeds het meest volwassen product dat Marvel tot nu toe heeft gemaakt, en hoewel het reageert op de huidige stand van de Amerikaanse politiek, is het ook absoluut niet bang om afstand te nemen van andere Marvel-films: welke paaseieren of krachtige eindes “Black Panther” uniek maken.

Het symbolische einde van “Black Panther” werd uiteindelijk een belangrijk onderdeel van Ryan Coogler’s moderne mythologie voor “Black Panther”: de meeste superheldenfilms gebruiken te veel kracht om een ​​visueel spektakel op te bouwen, alleen om kijkers toe te staan ​​het vermoeiende verhaal te verdragen en het steeds groter wordende wereldbeeld van de serie.

Maar het centrum van “Black Panther” staat vol met sci-fi-stijl uit de gouden eeuw, de dromerige Garden of Eden, meer “Tomorrowland” dan “Tomorrowland”, niet alleen voor de wereld in de film, maar ook voor het echte publiek. .

En het vormgeven van zo’n unieke wereld van zelfbevrediging is veel zinvoller dan iets toe te voegen aan een succesvol merk.

En dit is ook de grootste sleutel tot het stoutmoedig verduisterde Marvel-universum, dat gestaag op weg is naar de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *