Spanning, wattage en lumen van tafellampen begrijpen

Photo moderne stijl kroonluchter

spanning tafellamp

Als u een nieuwe tafellamp wilt kopen of de lamp in een bestaande wilt vervangen, zijn er drie belangrijke metingen waarmee u rekening moet houden: spanning, wattage en lumen. Elk van deze maatregelen heeft zijn eigen betekenis, maar als u ze niet begrijpt, kunt u uw verlichtingsarmatuur en uw gezondheid in gevaar brengen.

Het eerste waar u aan moet denken bij het kiezen van een vervangende lamp voor uw tafellamp, is de nominale spanning. De spanning van een gloeilamp vertelt u hoeveel elektrische stroom deze uit de stroombron zal halen, en elk land heeft een specifieke spanning waaraan uw verlichtingsarmaturen moeten voldoen voor de veiligheid en correcte installatie. U kunt de spanning van uw land vinden door onze spanningskaart te bekijken.

Een andere belangrijke overweging is het maximale wattage van uw armatuur. Tafellampen en staande lampen met open kappen of helemaal geen kap zijn geschikt voor lampen met een hoge intensiteit, zoals halogeenlampen, die een hoger maximaal wattage hebben dan standaard gloeilampen. Deze lampen hebben echter meer elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te produceren en kunnen warmte genereren die u zou kunnen verbranden als uw lichaam het zou aanraken.

Lees het etiket op de verpakking om het maximale wattage van uw lamp te bepalen. Je moet ook naar de fitting van je armatuur kijken om te zien of deze geschikt is voor hogere of lagere wattages. Als de fitting geschikt is voor 60 watt of minder, zal een lamp met een hoger wattage na verloop van tijd het materiaal van de fitting aantasten en ervoor zorgen dat het smelt of het contact verliest met het midden van de lampvoet.

Een flikkerend lampje kan erop duiden dat het einde van zijn levensduur nadert of dat er elektrische problemen zijn in uw huis. Het kan ook worden veroorzaakt door slechte verbindingen of onjuiste bedrading. Als je een lamp hebt die flikkert, kun je het beste een elektricien raadplegen voor hulp.

De Lucellino Table is een prachtige bureaulamp van Ingo Maurer, en de gevleugelde lamp is niet alleen een designdetail – hij is ook functioneel. Deze speciale lamp heeft een secundaire spanning van 24 volt en kan alleen worden gebruikt met de aangepaste fitting van de lamp. Het spanningsverschil is nodig om het unieke lichteffect te creëren dat deze tafellamp zo opvallend maakt. De speciale fitting zorgt er ook voor dat de gevleugelde lamp koel aanvoelt en voorkomt dat het ringcontact tijdens het dimmen in de loden verzegeling van de wolfraamgloeidraad graaft. Dit voorkomt dat de gloeidraad smelt of breekt, wat de LED-driver in de lamp kan beschadigen en de helderheid kan verminderen. Daarom raden we aan om alleen Lucellino-lampen te gebruiken in de tafellampen waarvoor ze zijn ontworpen. Jellonstudio