Lampen Monodesign zijn een belangrijk stuk verlichting dat warmte en charme aan een kamer kan toevoegen. Hoewel lampen kunnen worden gebruikt voor algemene verlichting, kunnen ze ook dienen als decoratieve accenten of focuspunten. Tafellampen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen om elk interieur aan te vullen.

Het type kap dat een lamp gebruikt, heeft grote invloed op het uiterlijk. Sommige tinten zijn uitgebreider en zorgen voor een dramatisch effect, terwijl andere eenvoudiger zijn en kunnen worden gebruikt om het licht te verzachten of een vleugje kleur toe te voegen. Er zijn ook een aantal verschillende maten en vormen die kunnen worden gebruikt voor tafellampen. Sommige hebben de vorm van koepels of cilinders, terwijl andere een meer rechte, ovale vorm hebben. Sommige hebben een geschulpte rand of zijn gemaakt van stof met een patroon.

Om de juiste maat van een tafellampkap te bepalen meet je vanaf de onderkant van de voet tot aan de bovenkant van de fitting. Een lampenkap moet hoger zijn dan de voet van de lamp en ongeveer 1/3 van de hoogte van de hele lamp en harp. De kap moet ook breed genoeg zijn om de voet, de koker en de harp te verbergen, gezien vanaf de voorkant.

Een populaire kapstijl voor tafellampen is de empire kap. Het heeft een gemiddelde helling naar de zijkanten en is geschikt voor de meeste lampvoeten. Een andere veel voorkomende kap is de koeliekap, die een zeer ondiepe helling heeft en het meest geschikt is voor bepaalde soorten lampvoeten.

Sommige lampen hebben een glazen kap die direct, gericht licht geeft voor lezen of andere activiteiten. Dit type lamp doet het goed in een informele setting, zoals op een bijzettafeltje of nachtkastje. Het kan ook in een eet- of woonkamer worden gebruikt, afhankelijk van het algemene ontwerp van de ruimte.

Art glazen tafellampen zijn een prachtige toevoeging aan elke ruimte. Deze meubelstukken zijn met de hand vervaardigd en hebben kleurrijke, ingewikkelde ontwerpen die ze tot een blikvanger in de kamer maken. Plaats een Meyda Tiffany-tafellamp op een bijzet- of bijzettafeltje in een kamer met neutrale of complementaire kleuren, zodat het unieke vakmanschap en de levendige kleuren van de lamp het middelpunt worden.

Als je een lamp hebt die geen lampenkap heeft of als je geïnteresseerd bent in het hergebruiken van een bestaande, kun je eenvoudig je eigen op maat gemaakte lampenkap maken met behulp van een lampherbedradingsset. Deze kits bevatten een nieuwe fitting, snoer, stang en harp om de oude op je lamp te vervangen. De instructies die bij de kit zijn geleverd, begeleiden u bij elke stap van het proces. Je vindt deze kits bij de meeste bouwmarkten of online. Deze kits worden ook vaak gebruikt om glazen potten en flessenlampen te maken. Ze zijn gemakkelijk te maken en je kunt veel ideeën vinden om dit soort lichten te maken op Pinterest of op knutselbeurzen. De kits kosten doorgaans tussen $ 15 en $ 25 en maken het mogelijk om een op maat gemaakte lamp te hebben voor een fractie van de prijs van het kopen van een dure nieuwe.