keukenzone

Een keukenzone is het gedeelte van een keuken dat functioneert als een essentieel onderdeel van het voedselbereidingsproces. Het omvat de kook-, schoonmaak- en opbergruimtes van de keuken. Meestal is deze zone een ruimte die gescheiden is van de eethoek, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om deze in het midden van de kamer te plaatsen om de toegang te vergemakkelijken.

Kookzone: De oven en de kookplaat zijn een belangrijk middelpunt van deze zone, dus ze moeten goed geplaatst zijn en er omheen voldoende opbergruimte bieden. Het is ook belangrijk om te bedenken welk keukengerei je binnen handbereik nodig hebt, zoals spatels, gardes, tangen en kookborstels.

Opbergzone: Dit is het gedeelte van de keuken waar u uw potten, pannen en ander kookgerei opbergt. Het moet een afgebakende ruimte zijn die voldoende ruimte heeft om je spullen in op te bergen en die goed verlicht is, zodat je snel kunt vinden wat je zoekt.

Zone voor niet-verbruiksgoederen: dit is het gedeelte van de keuken waar je serviesgoed, glaswerk en ander serviesgoed wordt bewaard. Het is meestal het beste geplaatst tussen de kook- en eetzones, dus het is gemakkelijk om te vinden wat je nodig hebt voor elke maaltijd.

Voorbereidingszone: Deze zone moet een speciaal eiland of bank zijn en moet voldoende opbergruimte in de buurt hebben, evenals ruimte om te gaan zitten en te ontspannen tijdens het bereiden van maaltijden. Het moet ook voldoende opbergruimte hebben voor je mengkommen en ander keukengerei.

Opruimzone: dit is het gedeelte van de keuken waar je opruimt nadat je hebt gekookt, en het moet voldoende ruimte hebben voor afvalcontainers, een gootsteen en een vaatwasser. Het moet ook een plek hebben om de afwas op te bergen als ze klaar zijn.

Het is belangrijk om deze ruimte schoon te houden en het kan zijn dat er een gootsteen met een afdruiprek nodig is, zodat je de toonbanken gemakkelijk kunt schoonmaken. Het is ook een goed idee om een droogrek te hebben, omdat dit je werkbladen droog houdt en vrij van kruimels en ander vuil dat zich erop kan ophopen.

Afhankelijk van de grootte van je keuken, heb je misschien een of meer extra zones om in je ontwerp op te nemen. Deze kunnen zijn:

Drankjes- Een kleine ruimte in de keuken waar u een drankje kunt pakken zonder uw werkstroom te onderbreken. Het kan zijn eigen kleine koelkast en apparaten hebben om drankjes te maken, of het kan gewoon een ruimte zijn waar je een dienblad met een paar drankjes op het aanrecht kunt zetten en ervan kunt genieten.

Dit is een veel voorkomend kenmerk in sommige keukens, dus het is belangrijk om te controleren of je genoeg ruimte hebt om dit een aparte ruimte te maken. Het is een geweldige manier om een aparte ruimte te creëren die aantrekkelijker is voor gasten dan wanneer je in alle delen van de keuken dezelfde indeling hebt.

De keuken is een multifunctionele ruimte en veel huiseigenaren gebruiken hun keuken tegenwoordig voor verschillende doeleinden. Als gevolg hiervan voldoet de traditionele lay-out met drie zones die de kook-, schoonmaak- en opslaggebieden van een keuken identificeert niet langer aan de behoeften van de meeste moderne huiseigenaren. In plaats daarvan stellen experts een benadering met vijf zones voor die is ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van het moderne leven.